Sanırım dünya bundan sonra PÖ ve PS (pandemiden önce ve pandemiden sonra) diye anlatacak bu günleri.
Ekonominin faz değiştirdiği bir yılı yaşadık 2022’de. Tüm dünyada ve tüm sektörlerde tedarik zincirinin bozulması sonucu emtia fiyatları beklenmedik, öngörülemeyecek bir oranda artış gösterdi. Aslında bu durum dünyada “sürdürülebilir/ yönetilebilir borç yükü ekonomisi” çarkının sekteye uğramasının bir sonucu olduğu kanaatindeyim. Ve bu sürece borçsuz veya az borç, çok stokla yakalananlar gücünü korudu ve/ veya büyüdü.
2021 dövizdeki anormal yukarı yönlü çıkış 2022 başlarında biraz KKM nin de etkisiyle durağana geçerken, Türkiye’mizde ve dünyada enflasyonun muazzam yukarı yönlü yıkıcı pik yaptığı bir duruma dönüştü.
Artık ABD ve Almanya gibi güçlü ekonomilerin, enflasyonla zorlanarak mücadele ettiği bir dünya var önümüzde.
2023’ün ise daha ziyade enflasyon ve enerji merkezli olan zor bir dönem olacağını düşünüyoruz.
Resesyon korkusunun tam karşılık bulmayacağı ufak ufak anlaşılsa da, daralan bir üretim, tedarik, sipariş süreci bizleri beklemekte.
Ham madde fiyatları bir yandan gevşerken öte yandan asgari ücrete gelen (ki reel ve adil düşünüldüğünde bu bile(8500) yeterli değil)farkla birlikte, enflasyonun belirsizliği, üretim/ satış maliyetlerini yönetmeyi zorlaştırıyor.
Hülasa dünya ekonomisi eksen değiştiriyor ve yeni yörüngesine oturacak olmanın sarsıntılarının yaşanacağı bir 2023 bizi bekliyor.
Ancak biz ülke olarak dünyanın gelişmiş ülkelerine göre bu tür agresif ve beklenmedik ekonomik gelişmelere karşı reflekslerimiz daha güçlü.
Zor bir yılın beklediğini düşünmekle birlikte, asla karamsar değilim. Güçlü yönlerimizi ve başta coğrafi avantajlarımızla önümüzdeki birkaç fırsatı görüp kullanabilme imkanımız da var ülke olarak.
Değişim ve dönüşümü yönetirken, beraberinde finansal okumalara daha fazla ihtiyaç duyacağımız bir dönemin hazırlığı öncelikli orijinimiz olmalı.